LES AMIS  1960 – 1967

Kilde: ’Rock på Fyn’ Boris F. Blinoff

 

 

1960 :      

BORIS F. BLINOFF& PALLE JENSEN starter LES AMIS og HENNING NIELSEN kommer med som trommeslager. Navnet LES AMIS skyldes Boris` franske oprindelse og blev valgt som en modvægt mod alle de bands, der tog engelske navne. Nøjagtigt samme argument blev senere brugt af Peter Belli´s gruppe” LES RIVALS”.

     På Korsløkkeskolen, hvor Boris og Palle gik i samme klasse, havde trioen LES AMIS sit første job det årlige skolebal. Et job regnelærer Egon Rasmussen overtalte dem til, idet han henviste til at Johnny Reimar og hans musikere havde gået på den samme skole, og nu manglede man efterfølgerne. Repertoiret bestod af 14 sangmelodier, samt et antal instrumentalnumre af egen oprindelse. Men de blev blandet godt !

 

 

 

1961 :        

Henning Mølgård bliver indlemmet i gruppen, først som klaverbokser, senere som bassist. Inspireret af The Cliffters og Johnny Reimar, der jo havde gået på Korsløkkeskolen, blev der investeret i et sæt hvide Høffner-guitarer.

 

BORIS F. BLINOFF             (lead-g)

PALLE JENSEN                (voc + rythm-g)

HENNING MØLGÅRD        (piano + el-bas)

HENNING NIELSEN                 (trommer)

 

Les_Amis-1960

 

 

Henning M.   Henning N.    Palle J.          Boris B.

 

Billedet er taget foran Palles forældres villa på Rugaardsvej i Tarup, hvor øvelokalet var Palles værelse på første sal. Palles far var vognmand, hvilket jo var en stor fordel, når orkestret skulle transporteres! Det var i øvrigt også ham, der stod for Søren Spætte biografen i det grønne trætelt på Flakhaven til Rundskuedagene.

Henning Nielsen forlader Les Amis i efteråret 1961 og stopper med at spille. I hans sted kommer en af Fyns bedste trommeslagere i de tidlige tressere:  KELD ELIASEN, der havde jammet lidt med sin nabo på Holmehusvej - Flemming Jensen, der senere var med i Snakes og Les Mann.

 

Les_Amis-1962

 

1962:

Der er opbrud  rundt omkring i de tidlige odenseanske grupper og der bliver lavet en del rokeringer.

Henning Mølgård skal videre med sin uddannelse og stopper med at spille.

LES AMIS prøver med forskellige gæstemusikere som ”Sorte” Bent Nielsen og Ove Sølyst –

(begge fra TEDDY BEARS, der ligger i dvale), indtil  følgende besætning bliver fast:

 

BORIS F. BLINOFF                            (lead-g)

PALLE JENSEN                                 (voc + rythm-g)

STEEN THORKILD ANDERSEN     (el-bas) ex- Flamingo Swingers

KELD ELIASEN                                 (trommer)

 

Der bliver investeret i Dynacord ekko maskine og Shadows bliver lyttet af og kopieret i mindste detalje.

 

Les_Amis-YankieClub

 

1963 :    

BORIS F. BLINOFF forlader LES AMIS og starter sam-men med Jørn Mader, Jørn Bonnesen,  Carsten Weber og Hans Kelp: THE SPACEMAKERS.

Tvillingerne Hans & Per JENSEN, der begge har fået guitarundervisning af Boris Blinoff og i en kort periode har været en del af et kortlivet band med  det paradoksale navn ”The Evergreens”  sammen med bl.a. Jørn Mader, indtræder I LES AMIS.

 

1964 :         PALLE JENSEN                                 (voc)

STEEN THORKILD ANDERSEN              (el-bas )

PER JENSEN                                             (voc + lead-g)

HANS JENSEN                                  (voc + rythm-g)

ERIK JOHANSEN                               (trommer)

 

Den 12.April 1964 blev Danmarksmesterskabet i pigtrådsmusik afholdt i Nora Bio i København. Forinden havde 200 orkestre fra hele landet kæmpet om de fire finalepladser, der blev med følgende orkestre: The Rocking Ghosts fra København, Les Amis fra Odense, The Golden Strings fra Esbjerg og Defenders fra Århus. Ib Glindemann var dommer, hvilket var med til at bestemme den musikalske bedømmelsesammen med godt 1000 begejstrede tilskuere. Ugebladet Ude og Hjemme, der afholdt konkurrencen, havde på forhånd regnet med Københavnsk sejr, hvilket tydeligt fremgik af det kommende blads forside.

MEN NEJ !!!

 

                         DANMARKSMESTRE I POPMUSIK  1964

 

Les_Amis-1964

Palle        Erik             Steen        Per      Hans

 

Med numrene ”Please, please Me” og ”Sweet Nothin´s” spillede den Odenseanske gruppe  LES AMIS sig suverænt ind på førstepladsen foran The Rocking Ghosts.

Som vindere var de blevet lovet en pladeindspilning af selskabet TRIOLA, men med det sædvanlige københavneri blev det lovede aldrig opfyldt !

 

les amis 1964

 

Til gengæld kom de til at spille en hel del på Sjælland bl.a. sammen med

The Swinging Blue Jeans, der efter en fjorten dages turné i Danmark og Sverige kunne rejse hjem med 130.000,- kr. i baglommen.

Vi skriver Oktober 1964! Les Amis kun- ne hæve mellem 1500,- og 2000,- pr. job, hvilket  var mange penge for folk der var i lære.

        

Les_AmisSwingenBlueJeans1964

 

LES AMIS OG SWINGING BLUE JEANS

 

 

1965:Til gengæld blev de så filmstjerner for en periode, idet Henrik Sandberg til en Dirch Passer film ”De blå drenge”, lavede en kortfilm om et Danmarksmesterskab i pigtråd, hvor Les Amis ikke kunne forbigås !

 

Les_Amis-til_filmen

 

I filmen, der blev vist i alle landets biografer, spiller gruppen et nummer skrevet Hans og Per Jensen, som i mellemtiden har forladt orkestret, idet de til Fyens Stiftstidende udtaler:

” Vi er kommet til den slutning, at pop er skadeligt for ungdommen” ! Ak ja, - den fordærvede ungdom.

 

Hans og Per prøvede dog til igen i 1965 som duoen: THE FOLK TWINS.

Henning Nielsen, der har været rytmeguitarist først med Jørn Mader og senere med Paul Andy Andersen som leadguitarister i TEENBEATS, vil nu prøve at være den guitarist, der slår tonen an og indtræder nu som leadguitarist i Les Amis.

 

Les_Amis-1965

 

Erik J.            Palle   Henning               Steen

 

Både Johnny Reimar, der nu arbejder på Nordisk Polyphon (pladeselskab) og Steen Wiitrock der arbejder som impresario, ser nu en mulighed for at få deres ungdomsven ”Rock Nalle” frem i rampelyset via Danmarksmestrene Les Amis. Det resulterer i et samarbejde der officielt starter omkring d. 1.Juni 1965, ca. en måned før de går i studiet for at indspille den første plade, hvor Nalle er med, men for Les Amis bliver det den eneste plade og sørgeligt nok kun som backinggruppe!               

 

Les_Amis-Nalle

 

        Palle    Henning   Nalle     Steen         Erik

 

Men sammenspillet mellem resterne af Danmarksmestrene og den velsyngende Rock

Nalle trak mennesker, både til de små koncerter, men så sandelig også til de store åbne optrædener.

Oktober 1965 spillede de til Unesco-ugen om eftermiddagen på Flakhaven i Odense. Og Nalle og Les Amis spillede, så solen stod stille. Flagene på Flakhaven skulle tages ned kl. 16,50, men det var fuldstændigt umuligt for FN-soldaterne at komme til flagstængerne for at gøre dette, på grund af de mange tusinde mennesker der stod som sild i en tønde, så solnedgangen blev udsat et kvarters tid.

 

Les_Amis-Nalle-consert

 

Samarbejdet mellem Les Amis og Rock Nalle  ophører sidst i 1965, hvorefter gruppen fortsætter som kvartet, med Palle Jensen tilbage i rollen som sanger. Engagementerne indtil opløsningen i 1966 ligger nu fortrinsvis vest for Storebælt.

Gruppen spiller  også en del i Nordtyskland, bl.a. via den for så mange Odensegrupper kendte tyske  impresario BERND MUMM, der indgår i et tæt samarbejde med

 

Les_Amis-Bernd_Mumm

 

 

Egon Olsen, en selvbestaltet impresario fra Odense. Denne impresario-duo er en af årsagerne til, at så mange af de odenseanske pigtrådsgrupper fik engagementer i det Nordtyske område, samt at den tyske gruppe The AVALONS var flittige besøgende på Fyn og i Jylland

 

Les_Amis-Deutches Haus

 

1966 :        

Palle Jensen og Henning Nielsen stopper med at spille og har ikke taget det op senere !

Erik Johansen bliver trommeslager i The Baronets.

Steen fortsætter i anden sammenhæng.